Archiwum 24 maja 2011


Dieta 1500 kcal
Autor: fryzury2009
Tagi: diety   dieta  
24 maja 2011, 09:41

  Dobrze skomponowana dieta 1500 kcal musi dostarczać nam minimum niezbędnych dla organizmu składników odżywczych, a jej proporcje między białkami węglowodanami i tłuszczami powinny umożliwiać spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Tylko zdrowe diety pozwalają na to, by nie wyniszczając organizmu skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Uroda i zdrowie idą ze sobą w parze, dlatego pamiętajmy, że chcąc powrócić do dawnej figury musimy uzbroić się w cierpliwość i silną wolę. Tak zwane diety cud, które kuszą nas perspektywą, że za dwa tygodnie będziemy o 20 kilogramów lżejsi z pewnością dokonają spustoszenia w naszym organizmie. Dieta jest kwestią indywidualną dla każdego człowieka, powinna być odpowiednio dobrana, dopasowana do wieku, płci, trybu życia, charakteru pracy a przede wszystkim do stanu zdrowia, dopiero wówczas możemy mówić o zdrowej diecie. Rolą diety jest naprowadzenie nas na ścieżkę prawidłowych nawyków żywieniowych, które powinny towarzyszyć nam już zawsze a nie przez magiczne dwa tygodnie. Dieta 1500 kalorii nie musi ściśle zamykać się w tej liczbie. Dopasujmy liczbę kalorii do trybu naszego życia, jeśli nie uprawiamy sportu, nie mamy czasu na spacery a tryb naszej pracy jest siedzący, to powinniśmy ograniczyć spożywanie kalorii do 1100 - 1200, jeżeli natomiast codziennie biegamy, lub praca wymaga od nas wysiłku fizycznego to możemy pozwolić sobie na 1500 kcal. Przy odpowiednim rozpisaniu diety możemy w sposób bezpieczny stracić około 1 kilograma tygodniowo. Pamiętajmy aby pić przynajmniej 1,5 litra wody dziennie oraz niesłodzone herbaty: czarną, czerwoną i ziołowe. Podstawowe zasady diety 1500 kcal obejmują: 
- cierpliwość i silna wola,
- jedzenie 5 posiłków dziennie,
- nie przejadanie się i nie głodzenie,
- picie przynajmniej 2,5 litra wody dziennie,
- rezygnacja ze słodyczy i tłustych potraw,
- jemy według zasady - im wcześniej tym więcej im później tym mniej,
- jemy tylko pełnoziarniste pieczywo, które dostarcza błonnika,
- zamiast smażyć: dusimy, gotujemy na parze lub pieczemy,
- wszystko spożywamy z umiarem,
- przygotowujemy urozmaicone posiłki,
- nie jemy w biegu i pośpiechu, wolno żujemy każdy kęs,
- jemy przynajmniej jeden ciepły posiłek dziennie,
- dietę wspomagamy aktywnością fizyczną.